Kafejka
Image default
Business

Rieten daken op nieuwbouwwoningen

Rieten daken op nieuwbouwwoningen

 

Het dak van je huis zorgt voor een veilig en fijn gevoel. Bij heel veel woningen liggen er dakpannen op het dak, maar soms zie je ook rieten daken. Erg populair vroeger en tegenwoordig ook steeds meer. Je kent de rieten daken natuurlijk van veel boerderijen, maar denk ook eens aan de ingang van de Efteling! Die is ook helemaal met riet bedekt.

Riet was vroeger tijdens de romeinse tijd al een veel gebruikt product om op daken te leggen. Eerst was dit stro, maar als snel had riet de voorkeur. Dit is namelijk een licht materiaal wat niet alleen ventileert, maar ook goed isoleert.

Ook jij kan riet gebruiken als dakbedekking. Tegenwoordig is rietendakbedekking namelijk brandveilig en nog beter isolerend. Helemaal bestendig tegen het Nederlandse weer. Nog een voordeel: een rieten dak kan wel 25 tot 30 jaar mee gaan! Riet past bij allerlei soorten huizen, of het nou een oude boerderij is of een nieuwbouwwoning.

Er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten wil je een rieten dak. De hellingshoek moet groot genoeg zijn. Minstens 45 graden. Met een goede hellingshoek bij de kap kan het dak veel sneller drogen. Het regenwater kan dan makkelijker en sneller worden afgevoerd. Je moet ook letten op de omgeving. Rieten daken hebben namelijk ook licht en lucht nodig om goed te kunnen drogen. Als er veel begroeiing of bebouwing is, kan dat de lichtinval belemmeren. Het laatste wat je moet doen voor een goede kwaliteit is het geregeld laten controleren. Dit kan je zelf doen, maar kan ook net zo goed gedaan worden door een rietdekker. Dat is iemand die professioneel rieten daken legt. Wanneer je regelmatig controleert kan je slijting en het ontstaan van algen en mossen snel ontdekken. Dit hoeft maar één keer in het jaar.

Er zijn dus wel wat dingen waar je rekening mee moet houden wil je een rieten dak, maar het is het uiteindelijk allemaal waard. Het ziet er enorm leuk uit en beschermd je huis als de beste.

https://www.rietwerk.nl/