Kafejka
Image default
Business

Wat is productidentificatie en welke manieren zijn mogelijk?

Het toetreden op de markt wordt door omstandigheden steeds aantrekkelijker. De huidige samenleving geeft individuen op vele manieren de mogelijkheid geld te verdienen aan de hand van verkoop.

Helaas kan deze lage toetredingsdrempel leiden tot veel namaakproducten. Door een gemis van identificatie is de overstap naar de concurrent met een mogelijk lagere prijs gemakkelijker voor de consument. Hierdoor is een productidentificatie een belangrijk onderdeel in de business.

Werking productidentificatie

Productidentificatie wordt ook aangeduid als SKU, oftewel Stock Keeping Unit. Dankzij de identificatie van een product wordt verloren tijd door het zoeken naar een product of onderdelen vermeden.  Met een productcode wordt met een uniek nummer naar een specifiek product verwezen. Productcodes kunnen op diverse manieren worden ontworpen, hierin de eigenaar vrij. Echter zal het wijzigen van een code onduidelijkheid brengen, het is dus aan te raden de code niet te wijzigen.

Manieren

Zoals eerder vermeld, zijn er uiteenlopende opties om een product zich te laten onderscheiden van anderen. Hieronder worden mogelijke keuzes genoemd:

–          Verpakking

Om je, als consument, te richten op de levering, is een unieke verpakking een goede keuze. Er zijn vele mogelijkheden de verpakking te personaliseren. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een herkenbare inpakfolie, kaartje of kistje. Ook het gebruik van bepaalde kleuren kan een bepaald bedrijf identificeren. Een excentrieke verpakking is overigens niet enkel om een onderscheid te maken, maar ook voor de bescherming van het product.

 

–          Graveren

Het graveren kan zowel op de verpakking als het product. Zo is het mogelijk het logo of de slogan van het betreffende bedrijf te graveren. De gravering zal de gehele levensduur van het product zichtbaar blijven.

Het graveren hoeft niet enkel te gelden voor een houten ondergrond, tegenwoordig is het ook mogelijk te graveren op metaal en andere materialen.

 

–          Typeplaatje

Veel industrieën hebben de verplichting de producten te laten voorzien van een serienummer. Door het gebruik van een typeplaatje is het mogelijk een product duidelijk te laten kenmerken. Deze handeling is ideaal om de bedrijfsnaam en mogelijke gegevens aan te brengen.

 

–          QR-code

Het gebruik van de barcode zal voor de meeste mensen een bekende manier zijn om een product te onderscheiden van de ander. Aan de hand van een barcode kan gemakkelijk nagelopen worden over welk product er wordt gesproken. De nieuwe methode van een barcode printer is de QR-code, waar een weblink aan toegevoegd kan worden om na het scannen direct te worden voorzien van essentiële informatie over het product.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/