Wat kan je allemaal met stoom?

Als we het over stoom hebben dan zal je er waarschijnlijk niet gelijk enthousiast van worden, maar heb je er wel eens bij nagedacht hoe belangrijk stoom eigenlijk is in het dagelijkse leven? Vooral vroeger werd stoom erg veel gebruikt. In dit artikel gaan we je een paar dingen over stoom vertellen.

 

1. Treinen

Vroeger was de techniek nog niet heel ver, tegenwoordig zijn dingen al veel meer uitgedacht en draait bijna alles op stroom. Dit komt omdat het meestal niet alleen goedkoper is maar ook vele malen makkelijker. Vroeger werd er gereden met stoomtreinen die flink wat onderhoud nodig hadden, zo moesten die stoomtreinen bijna altijd warm blijven en stookte ze daarom soms de hele dag door om er volgende dag weer makkelijk gebruik van te maken. Zo zie je dat stoom een belangrijke rol speelde in het vervoer vroeger, al in het jaar 1839 kwam de eerste spoorlijn; Amsterdam-Haarlem. Vandaag de dag zijn treinen niet meer weg te denken, je moet er toch niet aan denken dat iedereen een auto moet hebben om ergens te komen.

 

2. Stoomketels CV

Je kan nog wel meer met stoom dan alleen treinen laten rijden. Zo zijn er tegenwoordig ook stoomketels die als CV dienen. Dit zie eigenlijk vooral bij bedrijven, het voordeel is dat je lage onderhoudskosten hebt en een laag verbruik. Zo’n installatie is ook makkelijk groter te maken mocht daar behoeften voor zijn, het is dus niet nodig dat je een gigantische installatie hebt.

 

3. Sauna

Heb je het al een beetje warm gekregen? Mooi! Dan kunnen we nu door naar de Sauna. Want als ergens stoom is dan is het wel in een sauna. Sauna’s bestonden al honderden jaren geleden, wel in een iets andere vorm maar ook hier was stoom al geliefd. Een sauna zorgt ervoor dat je lichaam beter reinigt. Je bloed gaat sneller stromen en je ontgiftingsorganen gaan harder aan het werk waardoor je dus ook veel van die stoffen uitzweet. Het is niet alleen fysiek goed maar ook mentaal, je krijgt er een rustiger gevoel van waardoor je minder stress hebt. Dus als je er geld voor hebt zou een sauna thuis ideaal zijn!

 

4. Strijken

Stoomstrijkijzers zijn ook van de partij. Oudere strijkijzers bestonden uit massieve ijzerblokken die op een kachel verhit konden worden, of gietijzeren bakjes die met gloeiende kolen gevuld werden. Natuurlijk niet altijd even veilig en efficiënt. Begin 20e eeuw kwamen er door elektriciteit verwarmde exemplaren. Tegenwoordig (2006) zijn alle strijkijzers elektrisch en meestal voorzien van een waterreservoir voor stoomproductie.

5. Stoomreiniger

Dat stoom nuttig is dat wisten we al, maar weet je ook dat een stoomreiniger ook heel populair is in veel huishoudens? Het reinigen met stoom is vele malen hygiënischer dan het gebruik van schoonmaakmiddelen. Bacteriën, schimmels en andere ongewenste micro-organismen leggen het loodje dankzij de hoge temperaturen waarmee de stoomreiniger werkt. Dankzij een stoomreiniger heb je langer profijt van je schoonmaak werken, vooral in de badkamer aangezien hier veel vocht en micro-organismen zit. Of je nou een stoel, de badkamer, de vloer of iets anders schoonmaakt het zal er veel frisser van worden dankzij de stoom!

 

6. Stoommaaltijden
Stoommaaltijden zijn ook populair, het zorgt voor een betere smaak aan je eten, niet aan gigantisch voordeel van stoom maar wel leuk om te weten.