Kafejka
Image default
Business

Wat is een AC DC omvormer precies?

Een AC DC omvormer is een apparaat dat, de naam zegt het al, de invoerspanning (12 volt DC of 230 volt AC) omvormt naar een andere spanning. Er zijn meerdere benamingen voor een omvormer, er wordt ook wel gesproken over een spanningsomvormer, een frequentieomvormer. Afhankelijk van de toepassing wordt er ook wel gesproken over een combinatie van beide. Een omvormer heeft over het algemeen een rendement van om en nabij de 90 %. Bekijk deze AC DC omvormer.

Wanneer heb je een AC DC omvormer nodig?

Een AC DC omvormer van een relatief klein vermogen wordt door consumenten het meest gebruikt in een boot of caravan. Over het algemeen tijdens recreatieve vrijetijdsbesteding. Het doel is om al je elektrische apparaten ook op vakantie of dagje weg voldoende voeding te geven vanuit een accu. Op de website van TBS Electronics vind je diverse omvormers. De prijzen zijn uiteraard wisselend en afhankelijk van het benodigde/gewenste vermogen en de kwaliteit van de wisselspanning. De noodzakelijke capaciteit bereken je op een eenvoudige manier. Je telt het totale aantal wattage van alle 12 volt apparatuur bij elkaar op en deelt dit door 12. Het getal dat je dan krijgt is het aantal ampère. Dat is dan het minimale vermogen dat een AC DC omvormer moet kunnen leveren. Mocht je niet zeker weten wat in jouw situatie de beste oplossing is, neem dan gerust contact met hen op voor een vrijblijvend advies op maat.

Vakantietip

Om te voorkomen dat de accu van je auto leeg gezogen wordt door de koelkast in je caravan, is het aan te raden om de koelkast tijdens een tussenstop altijd even uit te schakelen. De koelkast gebruikt in zo’n situatie veel stroom en je wilt echt niet op weg naar je vakantiebestemming met een lege accu komen te staan. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

AC DC omvormer ook bij gebruik zonne-energie

Als je via zonnepanelen je energie opwekt heb je ook een omvormer nodig om de door de zon en de panelen opgewekte stroom te kunnen gebruiken in huis, maar ook om de overtollige opgewekte energie te kunnen transporteren naar je energieleverancier. Hetzelfde geldt voor energie opgewekt door een windmolen.