Kafejka
Image default
Business

Tips om gehoorbeschadiging te voorkomen

Jouw oren en gehoor zijn een zeer belangrijk onderdeel van jouw leven. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar je gebruikt jouw gehoor op vrijwel ieder moment van de dag. Net als met andere functies van het lichaam kan regelmatige overbelasting dan ook leiden tot mankementen. Denk hierbij aan oorsuizingen, beschadigingen aan het trommelvlies of andere vormen van gehoorbeschadiging.

Welke intensiteit kunnen mijn oren aan?

Het oor is een vrij sterk onderdeel van het lichaam. Toch heeft het ook zo zijn grenzen. Zo kan het gehoor een geluid van ruim 80 decibel ruim 8 uur aan, zonder hierbij beschadigd te raken. Dit zou je kunnen vergelijken met het geluid van bijvoorbeeld een redelijk drukke weg. Wanneer je echter omhoog gaat qua geluid, kan er gehoorbeschadiging optreden. Vanaf ongeveer 110 decibel kan er acute gehoorschade optreden. Denk hierbij aan het geluid van een telefoon met oortjes die veel te hard staan, of het geluid op een festival of in een discotheek.

Wanneer er een te lange blootstelling aan hard geluid is, raken de trilhaartjes in het slakkenhuis, ook wel het binnenoor genoemd, beschadigd.

Wat kan ik doen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw gehoor te beschermen. We hebben ze hieronder voor je neergezet:

Gebruik een koptelefoon in plaats van ear plugs;

Bescherm jouw oren met oordopjes bij extreme blootstelling aan harde geluiden;

Geef jouw oren af en toe rust op een festival of concert;

Houd het geluid van jouw telefoon of iPod relatief laag;

Neem afstand bij vuurwerk;

Eet en drink goed (omega-3, vitamine c, etc.)

Wil je toch meer tips ontvangen over optimale gehoorbescherming? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden op Het Hoorhuis.

 

http://www.hethoorhuis.nl/