Kafejka
Image default
Business

Regelgeving omtrent elektrische fietsen

Steeds meer mensen maken gebruik een elektrische fiets. Dit is voor veel mensen, en met name ouderen het ideale vervoersmiddel. Ook het aantal ongevallen met elektrische fietsen is relatief hoog. Als u nou een ongeluk krijgt met de elektrische fiets? Hoe zit het dan met zaken als aansprakelijkheid een schadevergoeding? In dit artikel leggen wij de regelgeving omtrent de elektrische fiets voor u uit!

Soorten fietsen

De regelgeving met elektrische fietsen begint al redelijk complex. Zo zijn er een enorm aanbod aan typen van elektrische fietsen. Er bestaan fietsen die trapondersteuning hebben en fietsen die zonder inspanning al vooruit zal zoeven. Deze laatste soort is een echte elektrische fiets. De regelgeving van deze twee typen elektrische fietsen zijn dus te onderscheiden.

De WAM

Sinds 2006 is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering of WAM voor elektrische fietsen ingegaan. Dit betekend dus ook dat u niet wettelijk verplicht bent om een fiets met trapondersteuning te verzekeren. Een elektrische fiets valt in deze regelgeving onder de categorie “motorrijtuig”. Dit betekend dat u buiten een verplichte verzekering ook verplicht een helm moet dragen.

Particulieren

De schade die is veroorzaakt door motorrijtuigen wordt niet gedekt door de AVP. De AVP of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zal in het geval van de volledig elektrisch aangestuurde fiets dus niet gedekt worden door de AVP, maar door de eerdergenoemde WAM. Heeft u een elektrische fiets met trapaandrijving? Dan bent u sinds 2006 gedekt met de AVP.

WVW: Wegenverkeerswet

De fietser is in principe beschermt binnen het verkeer. De WVP zorgt er namelijk voor dat fietsers en voetgangers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. De elektrische fietsen met trapondersteuning is namelijk geen motorrijtuig volgens de WVW. De WVW zal u dus ook beschermen als u een ongeluk krijgt met de elektrische fiets met trapondersteuning. Let dus wel op de verzekering van de volledig elektrische fiets. Daar is een WAM verplicht!