Kafejka
Image default
Business

Overweeg je om een lichtplan laten maken?

Een lichtplan laten maken is een goed idee als je op zoek bent naar de juiste verlichting voor bijvoorbeeld je woonkamer. Want een goed plan is de sleutel tot de juiste verlichting op elk gewenst moment en bij elke activiteit. Het inwinnen van deskundig advies bij de professionals van Lichtkunde is zeker aan te bevelen. Of je nu een woonkamer vanaf nul gaat ontwerpen voor je nieuw te bouwen huis of gewoon de huidige indeling heroverweegt, een goed doordacht verlichtingsontwerp voor de woonkamer is essentieel om een ruimte te creëren die zowel stijlvol als praktisch is.

Lichtplan laten maken betekent rekening houden met drie soorten licht

Een lichtplan laten maken betekent ook dat er rekening wordt gehouden met welke lichtbronnen waar nodig zijn en wat de beste lampen zijn om de gewenste sfeer te creëren. Een woonkamer ziet er ’s avonds het beste uit als deze verlicht wordt met zogenaamde lagen licht. Zo vertrouw je op de typische drie soorten kunstlicht: sfeer-, taak- en accentverlichting.

Omgevingslicht

Deze bootst het natuurlijke daglicht na en kan worden gecreëerd met diverse soorten lampen.

Taakverlichting

Dit is een lamp die de focus ergens op legt. Dat kan zijn een felle plafondlamp, of een bureau- of leeslamp.

Accentlicht

Accentlicht krijg je door gebruik te maken van bijvoorbeeld spots, downlights en uplights. Veelal toegepast om nissen of kunstwerken te accentueren.

Praktische aspecten om te bespreken

Voordat de professionals van Lichtkunde een ontwerp voor je kunnen maken is het bespreken van de praktische aspecten belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan:

Natuurlijk daglicht: Hoeveel natuurlijk daglicht krijgt de ruimte en wanneer? Kamers op het zuiden zijn over het algemeen de hele dag helder – en in de zomer tot ver in de avond – terwijl woonkamers op het noorden van ‘s morgens tot ‘s avonds een minimum aan daglicht kunnen krijgen.

De proporties van uw kamer: De hoogte van het plafond zal van invloed zijn op het natuurlijke licht in de ruimte en op de meubels die je van plan bent in de woonkamer te plaatsen – lichte muren, vloeren en meubels zullen allemaal licht weerkaatsen en de behoefte aan kunstlicht verminderen.

Wanneer gebruik je de ruimte: Bedenk op welk tijdstip en hoe de ruimte vooral wordt gebruikt.