Kafejka
Image default
Business

Onbewust beïnvloed worden door reclame

Ook al denk je misschien van niet, iedereen wordt beïnvloed door reclame. Dit gebeurt ook vaak onbewust zonder dat je het dus door hebt. Bedenk maar eens hoe vaak je op straat loopt langs winkels en reclamezuilen. Al die keren word je bestookt met ontelbare prikkels en keuzes die je niet bewust registreert. Zo worden veel slogans en logo’s opgeslagen in je brein zonder dat jij je daarvan bewust bent. Als je vervolgens zonder na te denken in de supermarkt een fles cola pakt, is het niet toevallig dat dit van een cola merk zal zijn dat jij vaak tegenkomt in reclames en op straat. Lees meer op www.zakelijk-holland.nl

Gedrag beïnvloeden met verborgen reclame

Dagelijks worden we met meer dan 2000 reclameboodschappen geconfronteerd, waarvan we er gemiddeld maar vier bewust onthouden. Uit onderzoek is gebleken dat de meest effectieve reclame juist de reclame is waaraan we weinig aandacht hebben geschonken. Die wordt onbewust opgeslagen in ons brein en daar kunnen we ons dus ook niet tegen wapenen. Als je weet dat je mensen onbewust kunt beïnvloeden door reclame, kun je hier als bedrijf slim gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan sluikreclame. Hierbij wordt er een product getoond of genoemd zonder dat het publiek weet dat het om reclame gaat. Het product wordt dus niet bewust aangeprezen maar wordt wel in het brein geregistreerd. Onderzoek heeft aangetoond dat als er in een bioscoop tijdens een film een bepaald colamerk in beeld kwam dit tijdens te pauzes aanzienlijk meer werd verkocht.

Reclame gericht op jongeren

De doelgroep van verborgen reclame zoals sluikreclame zijn tegenwoordig vaak jongeren. Omdat jonge vloggers met hun filmpjes op YouTube heel populair zijn onder hun leeftijdsgenoten wordt daar door reclamebureaus handig op ingespeeld. Zo verdienen vloggers veel geld door in hun videos’ producten in beeld te brengen zoals frisdrank, chips of een bepaald logo op hun kleding. De producten zijn geen onderdeel van de video en worden niet aangeprezen maar de jongeren registreren het product wel en associëren het met hun idool. Een zeer lucratieve vorm van reclame dus. Hierdoor zullen er steeds meer adverteerders komen die hun geld online uitgeven in plaats van dure reclames op tv.