Kafejka
Image default
Business

Mannen in jurken, dames in piemelpakken

Van tijd tot tijd zie je ze in de stad lopen, groepen mensen met de meest idiote kledij aan, vaak onder invloed van “een borreltje”. We hebben het over de vrijgezellenfeesten, de feesten waarbij je voor je huwelijk nog net effe de kans krijgt om je als een malloot te gedragen. Van paintballen in prinsessenjurken tot een heuse stripact, niks is te gek op deze dag. Vorige maand is zelfs een kameel van straat gehaald tijdens een vrijgezellenfeest, het beest pareerde met de feestgangers mee over de wallen. Hoe komt het nu dat net getrouwde individuen behoefte hebben aan een dagje losgaan?

Waarom een vrijgezellenfeest?

Het huwelijk is een nieuwe fase in iemand zijn leven, hij begint aan een nieuw hoofdstuk. Veel mensen zijn dan ook bang dat ze niet meer terug kunnen bladeren in hun leven, dat al het plezier van vroeger nu verleden tijd zal zijn. Hierdoor willen de nieuwe echtparen nog een laatste keer genieten van de vrijheid die ze hebben, de vrijheid van het losgaan. Een vrijgezellenfeest is hier de ideale gelegenheid voor, je kunt nog een laatste keer alles uit de kan halen met je vrienden.

De tijd van excuusjes voor het niet hebben van een vrijgezellenfeest is voorbij en er is geen ontkomen meer aan. Er zijn op internetwebsites opgericht die speciaal het organiseren van deze feesten  als doel hebben . Dit loopt super erg uiteen. Van buitenlandse reizen tot een activiteit op de hoek van de straat. En de laatste trend, een escape room met arrangement. Zo is er voor ieder wat wils, en kunnen ook degene met een wat lager inkomen nog genieten van zo’n dagje losgaan.

Geschiedenis van de vrijgezellenfeest

Het vrijgezellenfeest vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland. Hier werden ook al feesten georganiseerd tussen vrienden. Alleen hadden deze feesten niet hetzelfde kaliber als het feest van nu. Toen bestonden de feesten uit een diner thuis bij een van de vrienden. Nu staat een groepje dertigers naakt te dansen op een bar. Mensen zoeken het extreme op en iedereen wil er de dag van zijn leven van maken. De dag die hij in gedachten kan herleven als hij straks gelukkig getrouwd is.

Het vrijgezellenfeest is dus iets wat erbij hoort in het leven, en het is waar je van moet genieten. Straks is deze vrijheid er niet meer. Dan moet je op zaterdag avond je kinderen naar de voetbalclub brengen en kun je niet meer laveloos op de bar gaan dansen met vrienden. Omarm deze dag, en geniet er dus van alsof het je laatste (vrije) dag is.