Kafejka
Image default
Business

Is een rieten dak nog brandgevaarlijk?

Een rieten dak wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast bij het bouwen of renoveren van een woning. Door het gebruik van de natuurlijke producten zal de woning een rijke uitstraling krijgen, meer karakter tonen en zelfs leiden tot een meerwaarde als het ‘passend’ is voor de woning.

Jaren geleden was het een groot risico om een rietendak te plaatsen op je woning. Vooral het brandgevaar schrok veel mensen af. Tegenwoordig wordt een rieten dak opmerkelijk vaak toegepast bij de bouw van een woning. Dit heeft onder meer te maken met een ontwikkeling van het dak door de jaren heen.

Schroefdak

De ontwikkeling van het schroefdak heeft grote invloed gehad op de verkleining van het brandgevaar. Een schroefdak is een specifieke manier van het plaatsen van het riet, waarbij het riet direct op een gesloten ondergrond wordt bevestigd. Op die manier zal er niet langer een open ruimte zijn onder het rietpakket, waardoor het onmogelijk is dat zuurstof van binnenuit wordt aangezogen. De brand zal daardoor niet daadwerkelijk uitbreken, maar het riet zal enkel smeulen.

De toegenomen brandveiligheid van het rieten dak is voor ruim 95% toegeschreven aan de ontwikkeling van het schroefdak en voor circa 5% aan een brandvertragende coating.

Zo zal het smeulende riet na ruim een uur nog binnen 5 minuten te blussen zijn met de tuinslang. Daarbij zal de dichte ondergrond waterschade voorkomen. De kans op een uitslaande brand met vliegvuurgevaar is bij een schroefdak bijna geheel uitgesloten en gelijk aan een woning met een pannendak.

Conclusie

Kortom, een rieten dak kan momenteel erg aantrekkelijk zijn voor uw woning. De gevaren die vroeger centraal stonden, zijn tegenwoordig al niet meer van toepassing door diverse ontwikkelingen. Ben je al overtuigd? Neem jij een rieten kap?

http://rietwerk.nl