Kafejka
Image default
Business

Is een gratis betaalrekening wel te vertrouwen?

Een betaalrekening is een soort bankrekening die gemakkelijk toegang biedt tot gestorte gelden. In tegenstelling tot andere soorten bankrekeningen – inclusief spaarrekeningen – maken betaalrekeningen meestal onbeperkte opnames en stortingen mogelijk, waardoor ze een goede keuze zijn om je dagelijkse uitgaven te dekken.

In ruil voor deze flexibiliteit betalen betaalrekeningen vaak lage rentevoeten (als ze al rente betalen) in vergelijking met spaarrekeningen, depositocertificaten en andere rekeningen die je in staat stellen je geld te laten groeien. Daarom is het een goed idee om je betaalrekening alleen te gebruiken voor geld dat je wilt gebruiken voor gewone aankopen en je maandelijkse rekeningen. Al het andere zou naar rekeningen moeten gaan die een hoger winstpotentieel bieden.

Er zijn verschillende handige manieren om toegang te krijgen tot het geld op een gratis betaalrekening. Dat kan bijvoorbeeld:
Overschrijvingen maken
Doe aankopen met een debet card die aan je rekening is gekoppeld.
Opnames en stortingen doen met je pinpas.
Ga naar je plaatselijke vestiging voor opnames en stortingen.
Gebruik de online betaalservice van de bank om eenmalige rekeningen te betalen of om terugkerende betalingen in te stellen.
Stel automatische betalingen in via een bedrijf waar je een rekening heeft, zoals nutsbedrijven en creditcards.

Geld overmaken van en naar andere bankrekening met een gratis betaalrekening

Voordat je een betaalrekening opent, is het handig om de verschillende soorten rekeningen te begrijpen die beschikbaar zijn, evenals de praktische aspecten van het onderhouden van een betaalrekening – zoals het schrijven van een cheque en het saldo van je rekening. Om je op weg te helpen, volgt hier een korte handleiding om je te helpen bij het kiezen en beheren van een betaalrekening.

Gratis betaalrekening

Een gratis betaalrekening is minder gebruikelijk dan vroeger. Een gratis betaalrekening betekent een girorekening zonder maandelijkse onderhoudskosten en/of minimale saldoverplichtingen. Sommige banken bieden gratis controle als je je inschrijft voor elektronische afschriften of een directe storting, waardoor je werkgever je salaris elektronisch kan storten op je bankrekening. Houd er echter rekening mee dat er een minimum direct stortingsbedrag kan zijn – bijvoorbeeld 250 euro per maand – en als je onder dat bedrag valt of als de directe stortingen stoppen, verlies je de gratis controlestatus. Gratis betekent niet dat er geen kosten zijn: Je zult nog steeds verantwoordelijk zijn voor eventuele kosten van een rekening-courantkrediet en andere kosten.