Kafejka
Image default
Business

Hoe formatteer je een externe harde schijf voor Mac OS?

Een externe harde schijf kopen en aansluiten op de Mac is simpel genoeg, maar soms moet de schijf eerst geformatteerd worden naar een bestandsindeling die door Mac OS kan worden gelezen. Je kunt harde schijven kopen die voor Windows of voor Mac geformatteerd zijn, maar heb je een Windows schijf en wil je hem voor Mac gebruiken, dan kan je deze eenvoudig zelf formatteren.

Wat is formatteren?

Formatteren is het softwarematig indelen van de harde schijf. Je maakt als het ware een soort inhoudsopgave, waarmee het besturingssysteem kan werken. Verschillende besturingssystemen zijn compatibel met verschillende indelingen. Windows schijven zijn NTFS geformatteerd. Mac schijven HFS+. Een formattering die beide besturingssystemen ondersteunt FAT, waarvan de nieuwere versie exFAT in de meeste gevallen is aan te bevelen.

Hoe kies je de juiste bestandsindeling?

Als je primair een Mac gebruiker bent, ligt de keuze tussen HFS+ en FAT. Als je bijna nooit verwacht de schijf te moeten gebruiken op een Windows computer, dan is HFS+ de juiste keuze. De schijf wordt dan alleen-lezen in Windows. Op de Mac wordt HFS+ aangegeven als Mac OS (journaled). Omdat dit speciaal voor Apple is gemaakt werkt dit net wat beter dan FAT. Bij HFS+ heb je de keuze tussen wel of geen codering met een wachtwoord, en wel of geen hoofdlettergevoeligheid van bestandsnamen. Het is ook mogelijk om een schijf zonder codering later in te stellen met codering.

Verwacht je de schijf te gebruiken voor zowel Windows als Mac, dan is FAT de enige mogelijkheid. Je kunt dan kiezen tussen exFAT en het oudere FAT (op de Mac aangegeven als MS DOS (FAT)). Heb je een besturingssysteem van Snow Leopard of hoger, en Windows 7 of hoger? Kies dan voor exFAT. ExFAT geeft namelijk meer mogelijkheden. Je kunt bestanden tot 2 TB gebruiken.

Heb je een ouder besturingssysteem? Dan is de enige optie MS DOS (FAT). Deze bestandsindeling heeft als nadeel dat hij trager is, minder stabiel, en dat het geen bestanden boven de 4 GB ondersteunt. Ook kan je het niet gebruiken op schijven of partities boven de 8 TB.

Hoe formatteer je de harde schijf?

Zorg er eerst voor dat er geen bestanden meer op de harde schijf staan die niet weg mogen. Bij het formatteren worden namelijk alle bestanden onherroepelijk gewist. Formatteren kan je doen bij Schijfhulpprogramma’s. Dit kan je vinden in de Finder onder Programma’s > hulpprogramma’s.

Selecteer in Schijfhulpprogramma’s de goede harde schijf en klik op ‘wis’. Je krijgt dan een rolmenu waarin je de gewenste indeling kan kiezen. Kies de gewenste indeling en klik op wis. Je kunt eventueel ook eerst beveiligingsopties inschakelen. De schijf wordt dan meerdere keren overschreven zodat het echt niet meer mogelijk is om er oude data vanaf te halen. Hulp nodig? Schakel iMac reparatie rotterdam in.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/