Kafejka
Image default
Business

Het ontstaan van de nederlandse taxi

Even snel een belletje plegen en je wordt binnen enkele minuten opgehaald en naar je bestemming gebracht. Nederland kent vele taxibedrijven. Taxi Tims uit Veenendaal is hier een van. Je staat er eigenlijk niet bij stil waar bepaalde dingen toch vandaan komen. Zoals in dit geval de taxi. Hoe is dit beroep eigenlijk ontstaan? 

Geschiedenis 

Amsterdam is toch wel de stad waar het meeste gebeurt. Zo ook de eerste taxi. In 1905 reed het eerste voertuig met een eigen chauffeur de straten rond, maar wat gek is, was het feit dat het nog niet als taxi werd gezien. Pas in 1909 dus ruim vier jaar later werd de eerste officiële taxivergunning gegeven. Vrij snel daarna ontstond ook het eerste taxibedrijf genaamd Amsterdamsche Taxameter Automobiel Maatschappij (ATAX). De voertuigen van dit bedrijf waren elektrisch aangedreven auto’s en werden voornamelijk geproduceerd in Duitsland. De accu’s kwam wel uit Nederland. 

Taximaatschappijen

Toen de taxi al vrij snel een groot succes werd, konden anderen het natuurlijk ook niet laten om uit te proberen. Andere taxibedrijven ontstonden rap. Je had wat grotere organisaties,  zoals Taxi-Auto-Maatschappij en de Auto Onderneming. En ook wat kleinere bedrijven met dus een stuk minder chauffeurs en auto’s. Deze werden ‘vrije rijders’ genoemd. Vanuit de gemeente kregen de grootste en oudste bedrijven meer vrijheid en keus over de verdeling en regulering. Dat was erg nadelig voor de minder grote maatschappijen, want die bleven continu in dezelfde rondjes rijden. Het werd lastig om zo goed geld te verdienen met deze baan. Je wilde immers zoveel mogelijk klanten vervoeren naar ook plekken die wat verder weg lagen. Niet iedereen kreeg dus uiteindelijk deze kans. 

Ruzie in de branche

De zogenoemde ‘vrije rijders; waren het niet eens met alle beslissingen die werden gemaakt en ze werden er nogal de dupe van. Ze maakte zelf de keuze om meer in de binnenstad te gaan werken en het werd voor de amsterdamse politie lastig om alles onder controle te houden. Rond de begin jaren ’30 werd besloten om de auto’s met een vergunning te voorzien van een zwart-witte blokband. Als gevolg daarop kwamen er taxi’s met een gele band, de ‘geelbanders’. Hierdoor ontstond er nog een tegenactie van ‘vrije rijders’, die zich verenigden met een witte band en voor een vast laag tarief van 50 cent reden, de ‘halve gulden taxi’s’.

Als je het zo bekijkt dan zie je wat voor een rijke geschiedenis de taxibranche heeft. Ze hebben ontzettend erg moeten vechten om te staan waar ze op de dag van vandaag zijn. Lang niet iedereen ging door met dit beroep en begrijpelijk ook. Zeker is wel dat er veel respect is voor de taxichauffeurs en je kan er ook zeker niet zonder, want iedereen heeft weleens een chauffeur nodig.