Kafejka
Image default
Business

Handig back-ups maken met uw Mac en Time Machine

Back-ups maken is typisch zo’n klusje dat wel heel belangrijk is, maar oh zo verleidelijk om nog een tijdje vooruit te schuiven. Uw Mac doet het altijd prima en u heeft nooit problemen met uw bestanden. Zo snel gaan ze niet zomaar kapot. En zo kan het zijn dat u maanden of zelfs jaren data opbouwt, die u nergens geback-upt heeft.

Verstandig? Nee. Komt het veel voor? Ja. Veel mensen houden niet trouw hun back-ups bij en meestal gaat het gewoon goed. Maar daarin zit nu net het probleem. Harde schijven zijn slijtagegevoelig en zijn vaak het eerste onderdeel van een computer waar een defect aan ontstaat. Ook kan de computer een keer vallen, kan er per ongeluk vocht in gemorst worden of kan er kortsluiting ontstaan. Als u uw data maar op één plek heeft staan, hoeft er maar iets te gebeuren, of u bent het kwijt.

Wat staat er op dit moment op uw Mac? Belangrijke bestanden voor werk of school? Babyfoto’s? Of misschien heeft u alleen minder belangrijke bestanden maar is het ook erg vervelend als u die kwijt raakt. Wat zou het nu handig zijn om een systeem van back-ups te hebben waar u niet naar hoeft om te kijken. Iets dat u gewoon kunt vergeten, terwijl al uw data veilig is. Als er dan iets met uw computer gebeurt, dan is de ramp een stuk minder groot.

Gebruik Time Machine

Als u een Mac heeft, dan heeft u waarschijnlijk wel eens van Time Machine gehoord, al is het maar om die vervelende melding, die u elke keer krijgt als u een externe stick harde schijf inplugt. Met dit programma kunt u een datadrager zoals een harde schijf of een Time Capsule, instellen als back-upschijf, waarna er hierop elk uur een back-up gemaakt wordt. Zolang uw harde schijf is aangesloten, of in het geval van Time Capsule, zolang u verbonden bent met het draadloos netwerk, gaan deze back-ups door.


Gebruik uw draadloos netwerk

Als u een externe harde schijf gebruikt voor de automatische back-ups, dan werkt dat alleen als deze is aangesloten. Voor een vaste computer is dat misschien geen probleem, maar een laptop wilt u ook graag oppakken en meenemen. Dan zijn de draadloze back-up mogelijkheden een uitkomst. U kunt Time Capsule gebruiken als harde schijf, of een externe schijf aansluiten op Time Capsule of AirPort Extreme. U stelt deze in met Time Machine, en zodra u verbinding maakt met uw netwerk, worden de backups automatisch weer bijgewerkt. Vergeten is zo geen optie meer.

Gebruik Power Nap

De nieuwere Macs hebben de functie Power Nap. Dat betekent dat ook in de sluimerstand, de Mac nog steeds back-ups maakt. Dit maakt het maken van back-ups nog makkelijker. U hoeft namelijk helemaal niet meer na te denken dat u de computer moet aanlaten en wachten tot hij klaar is met zijn back-up. Ook dit kan dan niet meer mis gaan.

Tot slot

Het goed instellen van automatische back-ups vraagt eventjes tijd, maar met de Mac kan het zo goed ingesteld worden dat u er daarna nauwelijks naar om hoeft te kijken. Als uw data echt heel belangrijk is, is het tot slot raadzaam om een tweede back-up te maken, en deze op een andere plek te bewaren. Dan is het risico van verloren data bijna nihil. Niet gelukt? Schakel dan 
iMac reparatie rotterdam in.

 

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/