Kafejka
Image default
Business

Etheen inzetten voor het rijpen van fruit

Etheen is schadelijk, maar tegelijkertijd noodzakelijk

Etheen wordt op een natuurlijke en chemische wijze geproduceerd. Dit gas komt vrij als bijproduct in de verbrandingsgassen van brandstofmotoren. Een aantal fruitsoorten, voornamelijk appels, peren en bananen produceren etheen als rijpingsproces. Een te hoog etheen gehalte zal het rottingsproces bij fruit versnellen. Dit nadeel kan omgezet worden in een voordeel op het moment dat een rijpingsproces juist versneld moet worden. Daarnaast wordt etheen ingezet als ontkiemingsremmer bij de opslag van aardappelen en uiten. Kortom: aan de ene kant is etheen schadelijk, maar aan de andere kant is het noodzakelijk.

 

Etheen bij tomaten en bananen

De kastomatenteelt telt in Nederland een aantal oogsten per jaar. In het einde van het jaar moet de oogst van tomaten een beetje geholpen worden, omdat het rijpingsproces dan niet meer zo snel verloopt. Etheen kan hierbij dus goed ingezet worden. Voorheen werd ethefon ingezet voor het versnellen van het rijpingsproces. Echter is deze stof tegenwoordig niet meer toegestaan, omdat de regels voor de behandeling met chemische middelen in een aantal landen strenger is geworden. Voor tomaten is deze stof bijvoorbeeld verboden, mat het een residu achterliet op de tomaten. Daarnaast worden bananen onrijp geplukt, omdat ze vaak lang onderweg zijn naar de consument in landen waar bananen niet gekweekt kunnen worden. Als ze hier aankomen zijn de bananen nog steeds groen en niet lekker op smaak. Bananen maken, zoals eerder gezegd, ook zelf ethaan aan. Echter kost dit veel tijd en huur van de opslagruimte. Om deze tijd en kosten minimaal te beperken, wordt er gebruik gemaakt van het ethaan gas.

 

Etheen bestellen bij een gasleverancier

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van ethaan? Bestel het gas dan bij een gasleverancier. Een gasleverancier kan je exact vertellen of ethaan voor jouw bedrijfsvoering interessant is. Daarnaast is ethaan via deze gasleverancier in verschillende hoeveelheden te verkrijgen. Neem contact op met de gasleverancier en vraag naar de mogelijkheden.