Kafejka
Image default
Business

Buteyko ademhaling: neusharen waxen, of trimmen

Onlangs zat ik bij een andere kapper dan gebruikelijk. Deze kapper pakte een aantal dingen net wat anders aan dan ‘mijn’ kapper. Na het knippen bood hij zijn klanten bijvoorbeeld aan om de neusharen te waxen. Daarbij deed hij wat wax op het uiteinde van twee stokjes. Die gingen vervolgens de neus in. Vervolgens werd de boel uit de neus getrokken en daarbij werden de neusharen meegenomen.

 

Buteyko ademhaling = neusademhaling

In de Buteyko Methode leer je om als gewoonte door de neus te ademen. Nou, tijdens het waxen mag je wel een keer via de mond ademen zou je zeggen. Dat kan ik als je Buteyko therapeut wel door de vingers zien. Maar heb je wel eens nagedacht over de filterfunctie van je neusharen?

 

Filterfunctie van de neushaartjes

Je neusharen hebben een beschermende functie. Ze filteren de ingeademde lucht bijvoorbeeld van stofdeeltjes. Via deze functie verhoog je jouw weerstand tegen verkoudheid, infecties aan luchtwegen en allergie. Iemand zonder gezondheidsproblemen heeft hier wellicht niet zoveel last van. Een contact van me heeft bijvoorbeeld van zichzelf nooit neusharen gehad. Zijn gezondheid is verder goed, maar om de rommel weg te krijgen maakt hij wel vaker een schrapend geluid in zijn neus en keelholte.

Neushaartjes vooral belangrijk bij longaandoeningen

Bij astma en COPD en chronische hoestklachten wordt dit minder onschuldig. Bij deze longaandoeningen is er sprake van een verminderde weerstand en verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid en infecties aan de luchtwegen. Dit wil je niet in de hand werken door het waxen van de neus. Zodra je neusharen uit je neus beginnen te groeien kun je natuurlijk wel de uitstekende haartjes wegknippen.

Buteyko ademhaling, Buteyko Methode

Wil je weten wat de Buteyko therapie kan betekenen bij longaandoeningen, of andere gezondheidsklachten. Dan kun je jezelf via Buteyo Methode verder verdiepen. Als je daar al bekend mee bent is het wellicht interessant om je te verdiepen in een Buteyko cursus.