Zandstralen meubelen zorgt voor schade aan uw meubelen

Zandstralen meubelen is verleden tijd! Zandstralen is een methode die vele jaren geleden ontstaan is uit de zware industrie om zwaar verroeste metalen terug schoon te krijgen. Door de jaren heen is deze toepassing dan uitgedijd naar andere sectoren om te gebruiken bij het reinigen van gevels, het reinigen van monumenten en beelden, het opfrissen van trappen en het restaureren van meubels. Echter werd er nooit verder over nagedacht dat dit er vaak meer kwaad gedaan werd dan lief was. Zandstralen is een toepassing die bijzonder agressief te werk gaat. Er wordt namelijk een zeer hoge druk gecreëerd waarmee een grote hoeveelheid straalmiddel op het product afgevuurd wordt. Om een idee te geven, de luchtdruk in een autoband zit tussen de 2 en de 3 bar. Om te zandstralen wordt een druk gebruik die tussen de 6 en de 10 bar bedraagt. Daar wil je, zelfs zonder straalmiddel, je hand niet meer voor houden…

Het straalmiddel dat gebruikt wordt, zijn meestal ronde tot zeer licht hoekige “korrels”. Doordat er een zeer grote overvloed van dit straalmiddel afgevuurd wordt op de ondergrond, mist het zandstraal een deel aan efficiëntie, want maar een deel bereikt effectief de ondergrond, het andere deel “botst” gewoon op andere korrels… (met het ontstaan van grote stofwolken tot gevolg)

Voor de toepassingen in de zware industrie, is dit ideaal. Zware metalen zijn super hard, bijna onaantastbaar, dus een agressieve behandeling heeft weinig tot geen impact op dit harde materiaal. Tot op de dag van vandaag is dit de meest ideale toepassing om roest te verwijderen voor deze zware metalen.

MAAR, als je met veel zachtere, fragielere of poreuzere ondergronden werkt, zoals hout, bakstenen of monumenten, bestaat er een bijzonder grote kans dat, door de hoge druk, deze ondergrond beschadigd geraakt. Er wordt namelijk bij elk korreltje straalmiddel een inslag gecreëerd.. Bij hout wil dit zeggen dat alle poriën volledige open gestraald worden, bij bakstenen worden zo alle poriën veel groter gemaakt met risico met veel meer aantrek van vuil en problemen met vocht achteraf en bij monumenten heb je kans dat het oppervlak behoorlijk bekrast wordt. Natuurlijk kan het niet de bedoeling zijn om producten wel te reinigen, maar uiteindelijk, na verloop van tijd meer issues te krijgen dan er voordien waren.

Ondertussen zijn er bedrijven, zoals Riforma.be, die in plaats van zandstralen, luchtgommen Luchtgommen is namelijk een sterke doorontwikkeling van zandstralen. Dit wil zeggen dat er nog steeds luchtdruk gebruikt wordt alsook straalmiddel. Maar dan houdt de vergelijking eigenlijk op. De luchtdruk die opgebouwd wordt, zit tussen de 2 bar en de 4 bar, vergelijkbaar dus met de luchtdruk in een autoband. Daarnaast is het straalmiddel dat gebruikt wordt ook verschillend. Er worden voornamelijk Australische mineralen gebruikt die hoekig zijn en in een veel lager volume om de efficiëntie te behouden. Het is namelijk absoluut de bedoeling dat elk mineraal het oppervlak raakt en zijn werk kan doen. Hierdoor is luchtgommen ook een pak ecologischer dan zandstralen. Daarnaast is de manier van “afvuren” ook zeer verschillend. Zandstralen kan je op dat gebied vergelijken met een tuinslang. Het straalmiddel wordt er door geperst, zonder enige manipulatie. Bij luchtgommen worden de mineralen dus danig gemanipuleerd dat ze een roterend effect krijgen. En dat is nu net wat zó veel verschil maakt. Een lage druk, een roterend straalmiddel en net genoeg zodat het straalmiddel zijn werk kan doen, namelijk enkel verwijderen wat nodig is! Veel meer ‘schuren’ dan inslag creëren.

En voor alle bewerkingen zonder hout, wordt er nog een vernevelaar toegevoegd waardoor er zelfs geen stof ontstaat en er nog meer “gewassen” wordt, dus volledig zonder krassen! Kortom, Zandstralen is nog enkel efficiënt in de zware industrie en Luchtgommen is de toekomst voor alle andere toepassingen!

https://www.riforma.be/meubelen-zandstralen