Niet ergonomisch werken levert houdingsklachten op

Goed zitten is belangerijk. Niet alleen voor wie zittend werk doet. Wanneer zit je goed en wat is ergonomisch werken? Het antwoord op deze vraag speelt in op wat we al een tijdje weten: wij zitten veel te veel met als resultaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Meer bewegen luidt het devies. Neem eens de trap in plaats van de lift, ga fietsend naar het werk en loop tijdens de pauze een blokje om. Hiermee bent u er echter nog niet. Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. En dat terwijl zitten helemaal niet goed is voor ons lichaam. Langdurig zitten maakt ons letterlijk en figuurlijk ziek. Waarom? Het leidt tot een hoge bloeddruk, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht, om maar te zwijgen over houdingsklachten. Zitten wordt ook wel the biggest killer in the office genoemd. Gelukkig is er wat aan te doen: ergonomisch werken.

Meer bewegen weegt niet op tegen ergonomisch werken

Sporten lijkt het antwoord, maar veel bewegen om de uren die je zittend doorbrengt te compenseren, is niet de oplossing. Ook pijn in de onderrug wordt niet voorkomen. Eigenlijk kun je het beste ergonomisch werken door minder tijd zittend doorbrengen wel. Een zit-sta-bureau kan een uitkomst bieden. Het bureau is in hoogte instelbaar. De elektrische varianten beschikken over een memoriecard waardoor ingestelde hoogtes voor staan en zitten kunnen worden opgeslagen. Doordat het bureau in verschillende hoogtes is in te stellen kan er ook een dynamisch zitmeubel aan het bureau worden geplaatst. Hiermee kunnen verschillende zithoudingen eenvoudig worden afgewisseld. Dit zorgt niet alleen voor meer beweging, het verhoogt ook de productiviteit. Een sta-zitbureau is een van de goede antwoorden op de vraag, wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken ook goed voor de productiviteit

Een gezonde werkplek, waar goed wordt gezeten draagt bij aan gemotiveerder personeel dat bovendien ook productiever is. Investeren in het antwoord op de vraag “Wat is ergonomisch werken” verdient zich dus dubbel en dwars terug. Ziekteverzuim wordt teruggedrongen, blessures voorkomen waaronder pijn in de onderrug voorkomen en werknemers verrichten meer werk.  Er zijn ook oefeningen die achter het bureau kunnen worden uitgevoerd die goed zitten bevorderen. Zou kun je bijvoorbeeld ongezien je buikspieren trainen. Span af en toe je buik aan. Je kunt er ook nog een schepje bovenop doen door je benen te buigen in een hoek van 90 graden. Hou met je handen het zitvlak vast en trek je voeten omhoog. Succes gegarandeerd. Het verbetert de conditie én de zithouding.

http://www.werksitz.nl/